Wat gaan we daarvoor doen
- In 2017 is het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een beperking in werking getreden. In het kader van het adagium ‘niets over ons, zonder ons’, is toen veelvuldig gesproken met ervaringsdeskundigen. Ook intern binnen de gemeente is een grondige inventarisatie uitgevoerd van de problematiek en mogelijke oplossingsrichtingen. In 2020 wordt het onderwerp ter discussie gesteld binnen de raad, hetgeen verdere richting zal geven aan het dossier omtrent commitment, capaciteit en financiën.
- In 2020 heeft er een nieuwe contractering van maatwerkvoorzieningen Wmo plaats gevonden; op basis hiervan zijn er nieuwe contracten voor hulp bij het huishouden, individuele begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf afgesloten per 1 januari 2021. Elk jaar (1 januari) kunnen nieuwe aanbieders zich melden en als zij aan de eisen voldoen ook een contract krijgen om deze maatwerkvoorzieningen te mogen leveren.
- In 2021 zal er één nieuw Beleidsplan Maatschappelijke ondersteuning voor de gemeente Purmerend en Beemster worden opgesteld. Dit zal in werking treden per 1 januari 2022.
Beleidsveld kunst en cultuur
In februari 2020 werden we geconfronteerd met COVID-19 en sloten ook culturele instellingen enkele maanden hun deuren en konden verenigingen niet gezamenlijk cultuur beoefenen. Daarna kon weer voorzichtig worden opgestart, waarbij door de coronamaatregelen niet meteen het oude niveau van dienstverlening kon worden gehaald. Enkele doelen die voor 2020 waren gesteld, zijn hierdoor niet behaald en vandaar dat ze voor 2021 opnieuw staan opgenomen.
- Kunst en cultuur hebben een intrinsieke waarde, maar ook een duidelijke maatschappelijke waarde. Financieel gezonde culturele instellingen zijn voor de leefbaarheid van de stad van belang.
- Samen met de instellingen en amateurkunstverenigingen blijven we werken aan een divers en kwalitatief hoogwaardig cultureel aanbod. Hierbij wordt ook ingezet op nieuwe manieren van cultuurparticipatie.
- We blijven inzetten op meer bekendheid van het cultureel aanbod in de stad, onder andere door de verbinding met de beleidsterreinen economie en toerisme te versterken.
- De culturele participatie van kwetsbare mensen wordt bevorderd. Juist voor deze doelgroepen is de maatschappelijke waarde van cultuur van groot belang.
- Er wordt ingezet op de versterking van het onderwijs met sport- en cultuurlessen, zodat alle kinderen hiermee in contact komen, onder andere door middel van de eindmusicals van de basisscholen. De eindmusicals organiseren we in samenwerking met Theater De Purmaryn, het NKT, P3 en het onderwijs.
- We blijven werken aan adequate huisvesting van onze culturele instellingen, waaronder P3 en Muziekschool Waterland.
- De knelpunten van Theater de Purmaryn worden verbeterd door de Kerkstraat 18 te betrekken bij Theater de Purmaryn. Hiermee wordt o.a. de inrichting van de backstageruimte verbeterd.
- De samenwerking binnen de Metropoolregio Amsterdam wordt verder versterkt. Er wordt samengewerkt om uitvoering te geven aan het programma Kunst, Cultuur en Erfgoed, en er wordt samen opgetrokken om het belang van kunst en cultuur in onze regio landelijk onder de aandacht te brengen.
- Samen met de culturele partijen en amateurkunstverenigingen willen wij kijken naar verdere mogelijkheden van de cultuurparade als opening van het culturele seizoen.
Beleidsveld sport en recreatie
COVID-19 heeft ook de sportwereld hard geraakt. Het hele beweeglandschap stond praktisch stil. Inwoners mochten niet meer sporten bij de vereniging of sportclub, hooguit nog individueel in de buitenruimte. De schade hiervan voor verenigingen is nog nauwelijks zichtbaar, maar het is de verwachting dat de sportaanbieders een lange herstelperiode tegemoet gaat. 2021 zal grotendeels in het teken staan van wederopbouw.
- We zetten in op de versterking van het onderwijs met sport en cultuur, zodat een aantrekkende werking voor sport- en cultuurverenigingen ontstaat en dit tot meer verbinding tussen partijen en beleidsvelden leidt.
- Het bewegend leren is als ambitie meegenomen bij de onderwijsagenda.
- Door COVID-19 is het lokaal sportakkoord beperkt tot een plan in hoofdlijnen dat grotendeels in 2021 wordt uitgewerkt en uitgevoerd. Ook de sportvisie loopt daarmee mogelijk vertraging op in de realisatie en uitvoer.
- We hebben domeinoverstijgende ambities om de openbare omgeving bewegingsvriendelijk(er) te maken die resulteren in o.a. een parkenplan als onderdeel van de ‘Leefbare stad’.
- Iedereen kan sporten en bewegen. Door aandacht voor aangepast sporten en financiële ondersteuning voor hen die het nodig hebben verlagen we drempels.
- Sportinnovaties zoals E-sports worden ondersteund, omdat deze een steeds grotere plek in het sportlandschap gaan innemen.
- Het vervangen van speeltoestellen op ca. 25 speellocaties gaat in afstemming met de buurt om te bepalen wat de behoefte is en om tot een aantal opties te komen. Voor de speeltoestellen die vervangen worden, wordt gekeken welke op een andere plek nog gebruikt kunnen worden.
Beleidsveld wijkmanagement
- Wijkmanagement verbindt bij maatschappelijk en fysieke ontwikkelingen (jeugd, veiligheid, leefbaarheid, openbare ruimte) door partijen bij elkaar te brengen en zorgt voor een regiehouder. Daar waar nodig zorgt de wijkmanager voor verbinding tussen de juiste interne en externe partijen om de issues op te pakken en op te lossen. Wijkmanagement bewaakt de voortgang.
Beleidsveld jeugd
- Er wordt meer een beroep gedaan op de praktijkondersteuners jeugd geestelijke gezondheidszorg (POH JGGZ) ter ondersteuning van de huisartsen bij psychische hulpvragen van kinderen. Omdat het de doorstroming naar specialistische jeugdhulp voorkomt, is er een uitbreiding gerealiseerd. In de komende periode wordt deze uitbreiding geëvalueerd.
- Nu de professionals die betrokken zijn ná de zwangerschap redelijk met elkaar verbonden zijn, kunnen we aan de slag met de professionals die vooral voor én tijdens de zwangerschap betrokken zijn bij een gezin. Stapsgewijs vormt zich op deze manier een netwerk om de kansen van het (ongeboren) kind te verbeteren.
- De jeugdgezondheidszorg (JGZ) werkt meer op maat: de jeugdverpleegkundigen zijn meer in de wijk aanwezig, kunnen op huisbezoek gaan of aansluiten bij de jeugdteams of andere overleggen die noodzakelijk zijn. Bij enkele scholen in Purmerend sluiten ze aan bij de overleggen die daar nodig zijn of komen ze bij vragen van ouders naar school of ouders toe.
- Door nauwe samenwerking met de ketenpartners zorgt het Loket Jeugd dat gezinnen in een zo vroeg mogelijk stadium worden ondersteund, zowel door de inzet binnen het eigen netwerk of door indien evident specialistische jeugdhulp in te zetten. Om hier verder vorm aan te geven zijn we onder andere eind 2019 gestart met het team preventieve jeugdbescherming binnen het Loket Jeugd. Deze vorm van intensief coachen en regie voeren, van tijdelijke aard, moet ervoor zorgen dat de ontwikkeling van de kinderen binnen een gezin op een veilige manier verloopt zodat zij zich weer positief kunnen ontwikkelen.
Nieuwe ontwikkelingen
Verordening: vanwege de onduidelijkheid over de impact van de coronacrisis op het beleid voor jeugdhulp, gaat de nieuwe verordening specialistische jeugdhulp in per 2021.
Beleidsveld onderwijs
In februari 2020 werden we geconfronteerd met COVID-19 en de scholen sloten voor geruime tijd hun deuren. Veel doelen die we in 2020 gesteld hebben zijn hierdoor niet behaald. Vandaar dat we voor 2021 deze doelen wederom hebben opgenomen.
- We stimuleren het bewegen voor kinderen vanaf 2 jaar, beginnend bij de peuteropvang.
- Samen met alle betrokken partijen in het onderwijs gaan wij verder met het opstellen van, en uitvoering geven aan, een onderwijsagenda. Hierbij proberen we zoveel mogelijk ouders en leerlingen te betrekken.
- Samen met onze onderwijspartners werken we mee aan het ontwikkelen van integrale kindcentra.
Wij stemmen met de partijen in de arbeidsmarktregio en de scholen (vo en mbo) af wie verantwoordelijk is voor kwetsbare jongeren en hun ondersteuning. - We zetten in op de versterking van het onderwijs met sport en cultuur ter bevordering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen. Sport en cultuur hebben een belangrijke ontmoetings- en identiteitsfunctie; kinderen zijn hierdoor beter in staat een sociaal netwerk te ontwikkelen. Talentontwikkeling heeft hierbij de aandacht.
- Op het gebied van armoede, sociaal emotionele ontwikkeling, gezondheid, duurzaamheid en drugs werken we aan een passend voorlichtingsaanbod voor ouders en kind tot en met het voortgezet onderwijs.
- We stimuleren de taalvaardigheid van kinderen en hun ouders. Dit doen we samen met partners als CJG, peuteropvang, kinderopvang, Spurd, bibliotheek en het onderwijs.
- We werken aan een doorgaande leerlijn - al vanaf de geboorte - waarbij we preventief inzetten op kinderen met een (mogelijke) onderwijsachterstand. Ook dit doen we samen met partners als kinderopvang, peuteropvang, Spurd, CJG en het onderwijs.
- Wij bieden opnieuw alle basisscholen de mogelijkheid om de eindmusical van hun groep 8 op een professioneel podium uit te voeren. Alle andere basisscholieren (groep 1 t/m 7) en de ouders van de kinderen uit groep 8 krijgen de kans om naar de uitvoering te kijken. Dit doen we samen met Purmaryn, P3, NKT en het onderwijs.
- Het aanbod van de educatieve doeleinden van het NME en IVN zal in 2021 uitgebreid worden om bewustwording van natuur en milieu bij jongeren te stimuleren. De nieuwbouw van de huisvesting draagt zeker bij aan deze ontwikkeling.
- Aangezien de stad aan het groeien is qua aantal woningen, maar ook een verjonging te zien is in de bevolking. Hier komen hogere leerlingenaantallen uit voort, waardoor diverse scholen de komende jaren te klein zullen zijn. Daarnaast heeft Purmerend een aantal schoolgebouwen van 45 jaar en ouder. Op enig moment kan vervangende nieuwbouw of grondige renovatie nodig zijn. In het IHP zal dit op een rij worden gezet. De verwachting is dat daar nog meer noodzakelijke investeringen uit naar voren zullen komen dan de hiervoor genoemde.
Beleidsveld maatschappelijke ondersteuning
- In 2021 staat het onderwerp toegankelijkheid op de agenda. In 2017 is het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een beperking in werking getreden. In het kader van het adagium ‘niets over ons, zonder ons’, is veelvuldig gesproken met ervaringsdeskundigen. Ook intern binnen de gemeente is een grondige inventarisatie uitgevoerd van de problematiek en mogelijke oplossingsrichtingen. In 2021 zal verdere richting worden gegeven aan het dossier omtrent commitment, capaciteit en financiën.
- In 2021 zal er één nieuw Beleidsplan Maatschappelijke ondersteuning voor de gemeente Purmerend en Beemster worden opgesteld en deze zal in werking treden per 1 januari 2022.
- Er wordt gezocht naar een locatie om mensen met complexe multiproblematiek passende zorg en begeleiding te bieden.
- Purmerend is een Regenbooggemeente en actief in het vergroten van de veiligheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). In de komende periode worden de interventies geëvalueerd.
- Samen met sociale partners een pilot van een jaar opzetten, waarbij in wijken waar kwetsbare inwoners wonen, 'waakvlammers’ worden ingezet.
Beleidsveld werk en inkomen
- In samenwerking met Werkom richten wij ons op ontwikkeling en innovatie van arbeidstrajecten zodat mensen met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt passend aan het werk kunnen. Eind 2020 zullen aan de raad beleidskeuzes worden voorgelegd.
- We werken preventief aan het voorkomen van schulden. We zetten actief in op preventie en vroegsignalering.
- We voeren de regelingen met betrekking tot minima en armoede uit en indien nodig stellen we het beleid bij of wordt maatwerk toegepast.
- We ontwikkelen activiteiten om het aantal mensen dat in armoede leeft terug te dringen.
- We bereiden ons voor op de komst van de nieuwe Wet inburgering waarvoor wij naar verwachting vanaf 1 juli 2021 verantwoordelijk worden.
- De inzet op sociaal rendement wordt onverminderd voortgezet.
Bestuurlijke producten 2021
Bestuurlijk product | Jaartal | Kwartaal |
---|
Verordening Jeugdhulp | 2021 | 1e |
Notitie Jeugdhulp | 2021 | 1e |
Beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning | 2021 | 4e |