MENU
PDF Opties

Wat willen we bereiken

Purmerend is schoon, heel en veilig om in te wonen, te recreëren en te werken. Hieraan dragen wij bij door het terugdringen van milieuhinder door bedrijven, door deze te laten voldoen aan de geldende wet-en regelgeving. Klachten en meldingen afkomstig van bedrijven pakken we adequaat op.

Eind 2021 zijn alle bij de gemeente bekende eigenaren van vermoedelijke asbestdaken middels een per doelgroep passend communicatietraject benaderd en geïnformeerd over de aanwezigheid en verwijdering van een asbestdak.

De landelijke taakstelling voor 2020 is 75% afvalscheiding en per inwoner per jaar maximaal 130 kg restafval.

De notitie Toekomstbestendig afvalbeheer Purmerend 2016-2020 bevat een maatregelenpakket waarmee de ontwikkeling van de afvalscheiding verder voortgezet kan worden. De focus in Nederland ligt op het scheiden van afval aan de bron, dit levert de beste kwaliteit gescheiden afvalstromen op, waardoor dit beter gerecycled kan worden tot nieuwe grondstoffen.

In de komende tijd zetten we vooral in op het vergroten van de bewustwording rondom afvalscheiding en het beter faciliteren van de gescheiden inzameling bij hoogbouw. Voor de laagbouw wordt onderzocht hoe hier de afvalscheiding verder gestimuleerd kan worden. Hierbij worden de huidige ontwikkelingen in techniek en uitvoering van de inzameling en de verwerking op de voet gevolgd.

In 2020 wordt de pilot Aardgasvrij afgerond en invulling gegeven aan een volgend deel van de Proeftuin. Een groot deel van de bewoners is geïnformeerd over de aanpak. In 2021 wordt tevens ingezet op isolatie van woningen.

Tot en met september kunnen de deelnemers aan de bijeenkomsten en de gemeenteraden, Provinciale Staten en het algemeen bestuur van de waterschappen reageren op de concept-RES. Vanaf oktober worden de zoekgebieden met alle betrokkenen nader onderzocht en concreet gemaakt. Dit is het begin van een langjarig proces, want de concept-RES is een eerste plan dat steeds verder wordt aangevuld en aangescherpt. Nieuwe initiatieven buiten de zoekgebieden worden ook onderzocht op wenselijkheid en haalbaarheid en meegenomen in het vervolgproces. De RES wordt om de twee jaar up-to-date gemaakt.

Gedurende deze coalitieperiode willen we de bestaande woningvoorraad verduurzamen, onder andere door bewoners en eigenaren te faciliteren in het verder verduurzamen van het vastgoed en daarvoor in 2020 subsidies te verlenen voor verduurzamingsmaatregelen in de bestaande woningvoorraad.

In deze coalitieperiode wordt een plan gemaakt om Purmerend beter klimaatbestendig/klimaatadaptief te laten worden.

We gaan onderzoeken hoe basisschoolpleinen kunnen worden vervangen door natuurspeelplaatsen. In de Kaderbrief 2022 presenteren wij de resultaten.