Ondanks dat het asbestdakenverbod per 2024 niet doorgaat, vindt het Rijk het belangrijk dat asbestdaken worden gesaneerd. Daarom wordt nu overgeschakeld naar een situatie waarin de vrijwillige sanering wordt gestimuleerd en gefaciliteerd. Ten behoeve hiervan is een samenwerkingsverklaring opgesteld. De gemeente Purmerend neemt deel aan de samenwerkingsverklaring. Onderdeel hiervan is onder andere deelname aan een asbestfonds ter ondersteuning van eigenaren van asbestdaken en bewustwording c.q. informeren van deze eigenaren.
Door de toenemende verwerkingskosten en de afnemende vergoedingen voor grondstoffen is bijstelling van de meerjarenbegroting afvalstoffenheffing noodzakelijk.
Door de gunstige economische situatie in Nederland blijft het aanbod van afval hoog. Het scheidingspercentage blijft stabiel op 57%.
De gescheiden ingezamelde grondstoffen worden strenger gecontroleerd op kwaliteit om meer en beter te kunnen recyclen.
In 2019 is de uitvoering van de pilot Aardgasvrij in Overwhere-Zuid van start gegaan die inmiddels is ingebed in een zgn. Proeftuin waarvoor vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een subsidie beschikbaar is gesteld. Dit betekent dat in totaal bijna 1.300 panden in de komende jaren het aanbod krijgen om met hulp van de gemeente van het aardgas af te gaan. Het gaat hierbij zowel om huur- als koopwoningen, winkels scholen en kerken. Deze bijdrage is niet genoeg om alle kosten voor bewoners, corporaties en Stadsverwarming Purmerend te dekken. Vanuit het Rijk wordt alleen een bijdrage gegeven voor het aanpassen van de woningen maar niet voor de eigen kosten van de gemeente of van Stadsverwarming Purmerend. In hoeverre eigenaren kosten moeten maken is afhankelijk van de mate waarin bijgedragen moet worden in de netwerkkosten van Stadsverwarming Purmerend.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er op regioniveau een regionale energiestrategie (RES) ontwikkeld moet worden. De RES is een document waarin tot het jaar 2030 de opgaven van 'duurzame elektriciteit opwek' en 'het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving' uit het klimaatakkoord zijn uitgewerkt. Het Rijk bepaalt hoeveel duurzame energie opgewekt moet worden in 2030 en de gemeenten bepalen hoe, met wie en waar dit ingevuld wordt. Het doel van de RES is een zorgvuldige ruimtelijke inpassing van hernieuwbare energieopwekking met maatschappelijke acceptatie. Gemeenteraden, Provinciale Staten en algemeen besturen van de waterschappen hebben tot 1 oktober de gelegenheid om wensen en bedenkingen bij de concept-RES te plaatsen. Deelnemers aan de bijeenkomsten over de concept-RES kunnen ook tot dan hun reactie geven en vragen stellen. Deze reacties, wensen en bedenkingen worden meegenomen in het proces naar RES 1.0.
Behalve de RES moet de gemeente een warmteplan vaststellen, uiterlijk in 2021. Hierin staat verwoord welke strategie Purmerend volgt om volledig aardgasvrij te worden. Een te onderzoeken factor is wat de maximale capaciteit is van het warmtenet en of deze vergroot kan worden met de toevoeging van een tweede biomassacentrale. Dit warmteplan wordt vervolgens verder uitgewerkt in Wijkuitvoeringsplannen.