MENU
PDF Opties

Trends en risico's

Uit gesprekken met de ketenpartners blijkt dat er een gemeenschappelijke focus ligt op bepaalde thema’s. Doordat deze focus bij alle partners ligt, heeft de aanpak op deze thema’s ook de grootste opbrengsten. De volgende thema’s krijgen in deze periode dan ook extra aandacht:

OGGZ problematiek: zorg & veiligheid

In de gemeente worden wij geconfronteerd met mensen met verward gedrag die soms gevoelens van onveiligheid oproepen. De aanpak hiervan moet komen vanuit de zorg, maar de grenzen worden bewaakt vanuit veiligheid. In het project Allen voor één werken wij aan een afgestemde lokale en regionale aanpak waar de burgemeester en de wethouders Zorg direct bij betrokken zijn.

Afglijdende jeugd

De aanpak van afglijdende jeugd valt onder regie van de gemeente. Door een goede samenwerking met scholen, jongerenwerkers, jeugd GGD, politie, Openbaar Ministerie, Brijder Jeugd, bureau Halt, jeugdbescherming en -reclassering wordt dat afglijden in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt en aangepakt. Dit door contact te zoeken met de jongeren en diens ouders en samen te kijken naar passende ondersteuning en (jeugd)hulp. Met het onderwijs en genoemde partners zal het veiligheidsconvenant scholen nieuw leven worden ingeblazen.

Ondermijning

Ondermijning is nog een jong beleidsterrein. Bewustwording bij ambtenaren, raadsleden en samenwerkende partners is de eerste belangrijke stap. Alleen als we goed kijken, zien we de signalen van ondermijnende activiteiten. Deze signalen oppakken en aanpakken is de volgende stap. Dit doen we met alle partners die nodig zijn en daarin wordt zoveel mogelijk één lijn getrokken. Bewoners zullen geïnformeerd worden over de valkuilen van de ondermijnende criminaliteit. Indien de raad akkoord gaat start in januari 2021 een lokaal ondermijningsteam dat op een adequate, integrale en gecoördineerde wijze signalen kan aan- en oppakken: een goed georganiseerde overheid die alle middelen en instrumenten inzet die zij tot haar beschikking heeft.

Cybercrime

Cybercrime heeft verschillende verschijningsvormen. Bewustzijn creëren onder de inwoners en ondernemers over die vormen van cybercrime en hoe preventieve maatregelen te nemen is een belangrijk doel de komende jaren. Vanuit het samenwerkingsverband Samen Veilig NH, waarin de gemeenten binnen de politie-eenheid samenwerken met de politie en het openbaar ministerie, zijn projecten gestart waaraan Purmerend wil gaan deelnemen, zoals het project Hackshield dat vooral op jongeren en hun ouders gericht is. Met de partners worden de mogelijkheden om hiertegen op te treden onderzocht en uitgevoerd. Uiteraard houdt de gemeente haar aandacht voor de eigen informatiebeveiliging hoog.

Handhaving

De maatschappij is de laatste jaren sterk aan het veranderen, de burgers zijn mondiger en bovendien wil men daadwerkelijk zien waar gemeenschapsgeld aan besteed wordt. De samenwerking tussen handhaving en politie verloopt steeds beter, maar dreigt onder druk te komen omdat de prioriteiten van de politie zich met name richten op de aanpak van de High Impact Crimes (ernstige vormen van criminaliteit) en omdat de capaciteit van de politie problematisch begint te worden. Hierdoor vindt een taakverschuiving plaats van politie naar handhaving. Deze ontwikkelingen vragen om prioriteitenstelling, andere competenties en een andere manier van organiseren. Bij handhaving worden de prioriteiten mede gebaseerd op wat inwoners en bedrijven belangrijk vinden en worden problemen waar mogelijk in gezamenlijkheid opgelost. Binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft, wordt gezocht naar de beste weg die leidt tot de oplossing van een probleem. Door de uitbreiding van parkeergebieden en parkeertijden (in het centrum) heeft een roosterwijziging plaatsgevonden (zeven dag per week), waardoor de handhavers actief zijn. Hiervoor zijn extra handhavers in dienst gekomen.

Woninginbraken

Woninginbraken zijn, ook al zijn de aantallen relatief laag, altijd onder de aandacht vanwege de grote impact die een woninginbraak op de betrokken bewoners heeft. Binnen de gemeente worden de inbraakcijfers periodiek per weijk onderzocht om te bezien of er aanleiding is specifieke maatregelen te nemen.

Overvallen / Geweldsmisdrijven

Een zorgelijke trend is dat daders op steeds jongere leeftijd actief blijken te worden en dat er bij overvallen vaak geweld wordt gebruikt. Niet zelden beschikken de jeugdige daders over (vuur)wapens. Daarnaast is het gebruik en bezit van messen bij jongeren een zorgelijke trend waar i.s.m. de scholen preventief aandacht aan besteed wordt.

Veiligheid evenementen

In de stad zijn veel meer evenementen dan vroeger. Verreweg de meeste evenementen verlopen voortreffelijk. Dit neemt niet weg dat het aspect veiligheid een steeds grotere rol speelt. Samen met organisaties als politie, brandweer en GHOR vindt telkens een afweging plaats naar de maatregelen die nodig zijn.