Mensen met een fysieke en/of psychische beperking blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen, hetgeen tot een stijging van de uitgaven op het gebied van Wmo-voorzieningen blijft leiden, met name voor de Wmo-maatwerkvoorzieningen individuele begeleiding en hulp bij het huishouden. De toename in vraag naar Wmo-maatwerkvoorzieningen kan enerzijds worden toegeschreven aan de vergrijzing en extramuralisering, anderzijds is ook het abonnementstarief nog steeds van invloed op de vraag.
Een aantal mensen dat in een Beschermd Woonvorm verblijft, zal naar verwachting in de toekomst niet zelfstandig kunnen wonen. Deze mensen gaan over naar een financiering via de Wet Langdurige Zorg (Wlz).
De druk op de woningmarkt blijft groot, waardoor mensen niet makkelijk uitstromen uit maatschappelijke opvang of een intramurale woonvorm. Het realiseren van kleine, betaalbare woningen versnipperd over de wijken, draagt bij aan de doorontwikkeling van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Dit is een proces van meerdere jaren en vraagt een brede samenwerking tussen verschillende domeinen, gemeenten en organisaties.
We zien een groep mensen met complexe multiproblematiek, waar op dit moment geen geschikte woonplek met begeleiding en zorg voor is.
We zien een aantal mensen langdurig in de nachtopvang verblijven.
De inwerkingtreding van de nieuwe Wet Inburgering was voorzien op 1 januari 2021, maar is met een half jaar opgeschoven naar 1 juli 2021.
De coronacrisis heeft een grote impact op arbeidsmarkt en werkgelegenheid. Het herstel van de arbeidsmarkt zal enige tijd duren. Het aantal uitkeringsgerechtigden zal naar verwachting dan ook toenemen.
Nieuwe aanbesteding jeugdhulp: per 2021 zal er in Zaanstreek-Waterland verband niet meer samen met Amsterdam – Amstelland (14 gemeenten in totaal) jeugdhulp in segment C (meervoudige specialistische jeugdhulp) worden ingekocht. Amsterdam heeft deze samenwerking opgezegd per 1-1-2021. Het jaar 2021 geldt als een overgangsjaar waarin de bestaande contracten voor segment B en C voor de regio Zaanstreek-Waterland worden verlengd. In 2021 moeten beide segmenten in onze regio Zaanstreek Waterland opnieuw worden aanbesteed.
Jeugdzorg: Het algemeen beeld bij gemeenten in de regio laat een toenemende druk op de jeugdzorg zien. Het aantal jeugdigen dat een beroep doet op de hulpverlening kent een stijgende trend en ook de zwaarte van de zorg neemt toe. Het budgettaire risico neemt hierdoor toe.
Woonplaatsbeginsel: vanwege de coronacrisis en herijking van het gemeentefonds wordt de invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet uitgesteld naar 1 januari 2022 (in plaats van ingangsdatum 1 januari 2021).
Het beeld is dat de middelen die we vanuit het Rijk ontvangen ontoereikend zijn om de specialistische jeugdhulp te bekostigen
Een mogelijk risico m.b.t. de uitgaven kunnen de (lange)termijngevolgen van corona zijn. Op dit moment kan hier nog niet iets concreets over worden gezegd.