De ambitie van Purmerend is om 10.000 woningen tot 2040 te realiseren. Dit betekent dat de huidige trend in het aantal nieuwbouw aanvragen omgevingsvergunning, ondanks de stikstof- en coronacrisis, naar verwachting zal voortzetten. Uiteraard is dit afhankelijk van de algehele ontwikkeling van de economie in 2021 e.v. Duurzaamheid in de bebouwde omgeving is en wordt steeds belangrijker. Met ingang van 1 januari 2021 gelden voor nieuwbouw strengere energieprestatie-eisen. Er wordt verder de mogelijkheid geboden om korting te verlenen voor aanleggen van groene daken bij (ver)bouw.
Bij het uitvoeren van het toezicht en de handhaving in de stad vinden we goede aansluiting bij de wensen en behoeften van onze burgers en bedrijven.
De veranderende regelgeving waarbij onder andere steeds meer vergunningsvrij mag worden gebouwd, verlangt een andere kijk op de uitvoering van het toezicht en de handhaving. Toezichthouders gaan bij constateringen, klachten of meldingen het gesprek aan met de direct betrokkenen. Gezamenlijk wordt gekeken naar de meest passende oplossing voor het voorliggende vraagstuk. De eigen verantwoordelijkheid en betrokkenheid van alle betrokkenen wordt hierdoor gestimuleerd.
Door krapte op de woningmarkt zien we steeds meer en verschillende woonvormen verschijnen die strijdig zijn met bestemmingsplannen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld huisvesting van arbeidsmigranten of wonen op bedrijventerreinen. Panden worden hierdoor gesplitst, waarbij niet altijd rekening wordt gehouden met de geldende (brand)veiligheidseisen.